Sandi Papež

Sandija bi lahko poimenovali legenda slovenskega kolesarstva. Rojen je bil leta 1965 in od takrat naprej živi v vasi pod Gorjanci. Pri dvanajstih letih starosti ga je starejši brat Brane prosil za pomoč pri transportu mopeda, s katerim sta odšla po novo kolo in ostalo opremo za Branka. Ob prihodu v novomeški klub je Stane Fink Sandija prepričal naj se še sam preizkusi v športni panogi, ki jo je treniral njegov brat. Tako je dobil nekdanje bratovo kolo in dres. Že dve leti kasneje je v kronometru kot mlajši mladinec na državnem prvenstvu osvoji drugo mesto. Med največje dosežke njegove kariere lahko zagotovo štejemo udeležbo na olimpijskih igrah v Seoulu leta 1988. Skupaj z Valterjem Bončem, Jožetom Smoletom in Robijem Šebernikom je osvojil petnajsto mesto v ekipnem kronometru na 100 km. V posamični vožnji žal ni mogel nastopiti, saj je veljalo pravilo, da morajo na cestni preizkušnji nastopiti kolesarji iz različnih republik. Sandi je ostal kot rezerva, čeprav so bili ostali nastopajoči tedanje skupne države slabše pripravljeni. Vendar ta dogodek ni edini, ki je v njegovi karieri pustil grenak priokus. Pri osemnajstih letih starosti se mu je na pripravah v Franciji ponudila priložnost, da bi kolesaril za tedaj bolj razvito francosko moštvo. Toda vodstvo v domačem klubu se s tem ni strinjalo, češ da bo imel še dovolj priložnosti, doma pa ga potrebujejo. Kasneje žal ni bilo več ponudb in kot pravi Sandi sedaj: »Ko tvoj vlak pripelje, moraš skočiti nanj, sicer odpelje!« Od francoskega "veselja" mu je ostalo le-to, da je kratek čas treniral s Fignonom, Hinaultom in LeMondom.
Vseeno pa je bila njegova športna pot bogata. Zmagovati je začel že na samem začetku. Pri mlajših mladincih, uspešno nadaljeval pri mladincih, zmage pa mu niso ostale tuje niti v članskih vrstah. Bil je večkratni državni prvak v različnih kolesarskih disciplinah in dobitnik različnih priznanj.
Po končani športni karieri se Sandi ni umaknil iz kolesarstva. Ostaja zvest kolesarstvu in v novomeškem klubu skrbi za dečke. S svojimi izkušnjami pomaga, da se na Dolenjskem mladi razvijajo v nove vrhunske športnike. Morda tudi olimpijce!

Uspehi Sandija Papeža:
1979 – 2. mesto na državnem prvenstvu v Kranju (mlajši mladinec)
1980 - državni prvak v cestnem in gorskem prvenstvu SFRJ (mlajši mladinec)
1981 - gorski prvak SFRJ in prvak v kronometru med mlajšimi mladinci, v ekipni vožnji je pripomogel k tretjemu mestu
1982 - 1. mesto na mladinskem balkanskem prvenstvu v Romuniji v cestni dirki in ekipni vožnji
1983 - kot starejši mladinec je osvojil naslov SFRJ v cestni vožnji in uspeh nadgradil z drugim mestom na balkanskem prvenstvu v Turčiji v cestni dirki in ekipni vožnji. Postal je tudi državni gorski prvak med starejšimi mladinci.
1984 – z ekipo je postal državni prvak v članski konkurenci, osvojil bron na balkanskem prvenstvu v Atenah v ekipni vožnji in peto mesto v cestni dirki.
1985 - na balkanskem prvenstvu je osvojil zlato v cestni dirki in srebro v ekipni vožnji.
1986 - v cestni dirki je postal državni prvak, prav tako je bil najboljši na 4000 m na pisti in v ciklokrosu. Na svetovnem prvenstvu v Beljaku je osvojil 36. mesto.
1987 - 4. mesto na mediteranskih igrah v Siriji, zmagal je na državnem prvenstvu v ciklokrosu.
1988 - zmagal je na dirki po Jugoslaviji, postal državni prvak v ciklokrosu, na ekipnem državnem prvenstvu osvojil 3. mesto in 15. na olimpijskih igrah v ekipni vožnji.
1989 - 3. na državnem prvenstvu v cestni vožnji.
1990 - 1. mesto na dirki po Jugoslaviji, državni prvak v cestni vožnji kot tudi v ciklokrosu.
1991 - državni prvak v ciklokrosu. Z reprezentanco je osvojil 7. mesto na svetovnem prvenstvu v Stuttgartu.
1992 - zmagal na VN Kranja in ekipnem kronometru za državno prvenstvo.
1993 - zmagal v skupnem seštevku slovenskega pokala.
1994 - 4. na dirki po Sloveniji. Zmagal je v točkovanju za Rogovo zlato kolo, kot tudi za Pokal Slovenije
1996 - skupna zmaga na dirki Po poteh kralja Nikole. Zmagal na dirki po Hrvaški. 2. na državnem cestnem prvenstvu.

Priznanja:
1987- srebrna Bloudkova značka, občinsko priznanje Športnika leta Novega mesta.
1988 –občinsko priznanje Športnika leta Novega mesta. Najboljši kolesar Jugoslavije: po izboru časopisa Sportske novosti Zagreb.

1989 – najboljši kolesar Jugoslavije: po izboru časopisa Sportske novosti Zagreb.

 

Vir: B. Fink, J. Hrovat in I. Vidmar: S kolesom do sanj- Zbornik ob 35. obletnici novomeškega kolesarskega kluba. Kolesarski klub Adria Mobil, 2007

Kolesarsko društvo Papež Podgorje
Gomile 10, Gabrje
8321 Brusnice

Telefon: 031 377 114
E-pošta: dusan.gorjanec@kdpapez-podgorje.si
Transakcijski račun: IBAN SI56 2480 0905 8413 887 (RAIFFEISEN BANKA D.D.)
Davčna številka: 61771562
Matična številka: 1149318000

Spletna stran uporablja piškotke (cookies)!

Omogočite piškotke in spletna stran KD Papež Podgorje bo delovala hitreje. Preberi več

V redu